Això s’ha acabat

Diuen que això tan fatigós de la vida adulta es fa inevitable quan ja no et reca saber que hi ha coses que s’acaben i et mires la santa continuïtat de tot plegat com un defecte nostàlgic de cantautors: Capri, c’est fini, et dire que c’était la ville de mon premier amour. La meva tribu és de costums pagesos i, solidari com un soldat que no coneix ben bé el motiu d’anar al front, amb els anys m’he contagiat d’aquesta parsimònia i m’ha plagut no moure’m gaire dels mateixos carrers. Però, com fa ben poc ens ha recordat la caça d’una pantalla fatídica, les coses sempre acaben morint: avui, segons em diuen els amics de TV3, serà el meu darrer dia a la tertúlia d’actualitat del Tarda Oberta, un programa que s’acomiadarà dels espectadors de la nostra demà mateix. Entenc perfectament que exigir llarga vida a qualsevol cosa relacionada amb la televisió és una tanocada, però el final del Tarda Oberta m’ha dolgut especialment i no pas pel meu negociat particular, sinó per la penitència de veure com a un equip competent de periodistes se’ls deix en boles a mitja temporada sota l’excusa de la manca de pasta (si voleu estalviar, senyors de la Corpo, comenceu per no subvencionar Can Godó llogant-li una freqüència per un canal d’esports que es dedica a passar documentals d’animalons i que no veu ni sa tia: només amb això, Brauli, ja tindràs onze milions d’euricus més!).

De ser un espai pel qual ningú no donava un puto duro, la perícia de l’Oriol Jara i del Pol Izquierdo en l’anàlisi de l’actualitat ha disparat el Tarda Oberta fins a quotes de pantalla del 17%, un share inaudit a TV3 en aquesta franja des de feia lustres. Amb el Pol ens hem fet amics, i sospito que això nostre durarà bastant de temps, perquè –a pesar d’una certa mirada freda sobre les coses i d’impostar un  aire pretesament orni– compartim una forma molt bessona i sentimental d’entristir-nos davant la misèria i la doble moral. Més que el programa en si mateix, on m’ho he passat molt bé aguantant els meus amics espanyolots i la matraca plomífera d’alguns processistes a sou als qui no mancarà la feina, trobaré a faltar la trucada d’en Pol al vespre per comentar la jugada i cagar-nos una mica en tot mentre es fa de nit, la Diagonal sembla un envelat de dansaires perduts, i jo em flagel·lo en silenci lamentant el paperot que faig a la televisió amb els meus gestos horripilants, el meu aire espantós de falsa transcendència pensaire i una veu delirant que tendeix al falset quan em cabrejo. No sé si el programa tornarà o no quan assumim que tot s’ha acabat i acceptem la condemna de ser una autonomia més del regne. Si més no, podem marxar amb la consciència d’haver crescut una mica més i la ràbia de seguir indignant-nos quan alguna cosa que estimem se’n va.

 Ens veiem aquesta tarda, que això s’acaba.

34

 1. És una llàstima que aquest programa s’acabi, mai he estat seguidora de TV3 a la franja horària de la tarda, però amb “tarda oberta” m’he enganxat, sobretot a la tertúlia que dirigia la Ruth i en Pol…ho tinc decidit, la setmana propera no penso donar peixet a la Sra. Garcia Melero (ens la fica’n fins a la sopa)…
  De tarda oberta puc dir que he descobert un senyor que es diu Bernat Dedéu del que m’he fet mega fan i amb el que comparteixo algunes (no totes) de les seves propostes…però que en general m’ha fet pensar sobre això i allò.
  I com deia Geoge Clooney “bona nit i bona sort”…continuaré seguint els teus comentaris per les xarxes.
  Gràcies!

 2. Tens raó, si realment traient la merda de canal (perdó per l’expressió) Esport 3 es poden tenir més calers per poder afrontar tot això que els hi ha vingut a sobre i continuar tenint programes bons com el Tarda Oberta, Polònia, … A cagar Esport 3! I no ho dic perquè sigui d’esports i a mi els esports me la bufen, ho dic perquè realment el canal no val res!
  Mai he sigut molt de mirar el programa de tarda però amb tot el que està passant l’he mirat molt més i amb els mesos he trobat que ha anat guanyant (o potser la situació actual l’ha fet anar guanyant) i les vostres tertúlies m’encanten.
  En fi, tot plegat, misèria.

  • A cagar Esports 3? i on fiquem tota la tropa que viu dels nostres impostos amb l’excusa d’informarnos d`’allò que en realitat ens interessa, les renovacions de contracte de Messi, of course?

 3. Jo em gravo les tertúlies del dimarts i el dijous per escoltar-vos a la nit. M’agraden especialment les teves intervencions, l’Empar Moliner i en Pol Izquierdo…si posen a la Melero, Tian Riba & Co, Ho tinc molt clar: desconnexió!

  Et continuaré llegint al Twitter i al teu bloc, però trobaré a faltar el debat televisiu.
  Espero que torni aquest espai; cal aliment pel pensament crític.
  Gràcies per la feina que heu fet.

 4. Aixo de la melero un altre cop ja fa podor i una mica de vergonya sempre el meteixos endollats amb la cantitat de bons periodistes k ja, foteu el k voleu amb els cales de la gent despres ens keixem del estat

 5. Me cagoentoloquesemenea, que rabia y que impotencia, con lo que nos gusta en casa el programa!!!
  También quería decir que en TARDA OBERTA te he descubierto (lo que me he perdido,por favor!!) Y que me encanta hasta tu voz delirante cuando te enfadas jjjjj ….. espero que no se desprecie tu talento y poder verte en otros programas, de momento te seguiré leyendo por las redes, gracias por compartir tu inteligencia.

 6. “Més que el programa en si mateix, on m’ho he passat molt bé aguantant els meus amics espanyolots i la matraca plomífera d’alguns processistes a sou als qui no mancarà la feina…”
  A mi en feia gràcia que la Moliner no s’atrevís a plantar-te cara, ella tan guerrera, i a qui no soporto. I l’altre filòsof, del que no me’n recordó ni del nom, es posés tant nerviós amb tu. El pobre no crec que trobi feina. Quina vergonya per a la filosofía. Reconec que només veia el programa quan hi eres, perquè donaves “vidilla” a tanta veu indepe acrítica. De tota manera, havies criticat molt al Toni Soler i el negoci que té montat amb TV3 i la seva productora. Aquest programa era d’una productora del Roures. TV3, la vostra, no la meva, ha d’estalviar diners, com feia La tieta de la cançó del Serrat, amb perdó.
  “Todo pasa y todo llega…”

  Reconec que

 7. Celebro que, tot i les maltempsades, TV3 se’n vagi sortint, baldament sigui amb les audiències. Tanmateix, miro poc la televisió. És ridícul el temps diari que empro a mirar la “caixa tonta”. Ni tant sols els TN me’ls acabo. M’avorreix. I no sempre ha estat així, temps ha n’era un addicte. Ara me n’he desintoxicat per sempre i estic content d’haver-ho aconseguit. No obstant, algun dia he mirat aquest programa on en Bernat s’estarrufa i mira al monitor del sostre per si s’hi veu enfocat. Em feia gràcia observar aquest narcís, car poc que l’escoltava. Prefereixo llegir-ne els articles. D’aquesta manera faig pràctiques de català. De lectura i de redacció si ve al cas que, el que escriu, m’estimula al comentari.

 8. El Pol, efectivament, molt competent. Tot i que, al cap i a la fi, un més de la quota sobiranista/indepe que, sumat als altres 2/3 de la taula, l’ha fet escorada exageradament . Més fins i tot que la mitjana de la cadena. Els dies més “equilibrats” la proporció ha estat 3-2.

 9. Como para preservar la salud mental, hace muchos años que he desconectado mi TV, de esta basura llamada TV3, pues no tengo ninguna opinión de las apariciones del señor BdD. En todo caso creo que los indepes fanáticos, no deberían estar muy contentos con las apariciones de este señor. A pesar de ser independentista, me parece que tiene cierta capacidad de autocrítica, que la mayoría de hiperventilados no saben que es…

 10. Todos los separatistas sois tan ciclotimicos como Puigdemont el Acabao o como un broker de los 80: oscilais pendularmente de la bravata a la lamentación, de la fanfarronería al llanto, del desafío retórico a la queja infantil. Se os acaba el chollo, el rollo y el crédito, se acaban las tonterías, los apaciguamientos y las contemplaciones. Comienza tímidamente una nueva era, un duro tiempo castellano no apto para rebeldes de mírame y no me toques, durante el cual se hará caso omiso a vuestros caprichitos, berrinches y cantinelas. Seguro que ya lo sentís llegar, que ya escucháis cómo echa a un lado, con arrolladora determinación arcangélica, vuestro fallido país de Jauja. Cuando menos lo esperéis estaréis rodeados de miles de caretas de Ortega y Gasset. Esa será la señal apocalíptica que sacudirá los cimientos racistas de Cataluña.

  • Magnifico panorama. Y espera en cuanto el Rivera sea el presidente de España. Afortunadamente yo ya no soy catalán, aunque nacido en Barcelona, port tanto soy Tabarnés y Español, a mucha honra.

 11. Aprés del Pecado nefando a part deste ome, y á més, n’y à mols ab idea peregrina striking vivid goècia flis-flas-flis-flas. Perxò yo cognoscí aspavientos prô qu·e studiis força em frapà «Et caetera, et caetera».
  Aont á vist vos la Paradoxa d’Epemènides… Praeter nomen inane, nihil. Pas brîtat. Um Gottes Willen!
  —Nem a fer travessures…✘
  PD: t’he vist cinc minuts, moré d’acontentar ab videos :-\

 12. Hi ha locutors, presentadors i periodistes (o tot alhora) que, quant a coneixements de cultura política i història, fluixegen a balquena. En Basté en seria un exemple flagrant, a ell dóna-li pilota (no obstant, té molt present la sèrie nyonya “Verano Azul”, i això l’hi hem de comptar com un mèrit); n’Òscar Fernàndez, presentador del Catalunya migdia (se li observa molta empenta llevantina, encara que algun dia descobrirà que és la ignorància el que et fa agosarat), però també el Toni Clapés (un ignorant integral que, quan toca el tema polític, canta com una “almeja”). I molts d’altres.

  Hi ha una colla de periodistes que abans es dedicaven als esports i ara han fet el salt a la informació política, i, fins i tot, n’hi ha que en són subjecte, de l’acció política, com el tal Eduard Pujol (una mena de professor Cojonciano però més replè), ara portantveu dels Junters. Els veig simples en l’anàlisi, adamistes, enemics del matís i desinformats quant als fets polítics pretèrits una mica allunyats en el temps. Enguany tindrem molt amateur amb ínfules, a la bancada de JxCat. I sobretot senyores mal educades i insultadores (qual marmanyeres) que comencen, tot just, a patir pèrdues d’orina.

  • Un comentari de nivell. Crec que ho he estos gairebé tot menys una cosa, i perdona la meva ignorància amb la llengua, però com he dit moltes vegades, mai seré capaç de tenir un nivell acceptable. Bé, la meva pregunta és: adamistes o adamites? La primera no sé que vol dir, l’altra l’entenc i crec que pot encaixar en el context. Phil.

   • Manuel Cruz, en un article a El Pais del 2015, per exemple, escriu adamistes. Que són els que es pensen que el món comença amb ells.

 13. Una llàstima que s’acabi, jo le descobert fa poc i es de les poques coses que valen la pena de la tele.
  Gracies Bernat per la valentia de ser tu mateix i gràcies a tot l equip perquè entre tots feu un programa amable i fresc cosa poc corrent en els debats polítics.
  Espero que torneu ben aviat.

 14. Mira todo el mundo que habla irónicamente de sí mismo ya me cae mejor, es signo de inteligencia, y tú lo has hecho. Por los únicos que lo siento es por los trabajadores que puedan perder su empleo por esta decisión, la verdad. Porque era un programa que claramente tenía una línea editorial independentista, mas o menos disimulada. Como el 90% de Tv3. RTVE es igual, pero al menos tiene un comité de empresa que periódicamente protesta por la manipulación. Tv3 es una estructura de estado, un foco irradiador de independentismo, y eso lo sabéis todos los que habéis colaborado con ella. No veo por qué los vecinos de esos lugares que han votado en masa a Ciudadanos tengan que aguantar a un pedante como tú, sin ningún talento concreto que les llama “colonos” y dice poco menos que aquí sobran. Habéis normalizado tanto la manipulación que ya os parece objetiva. Nunca olvidaré tu desconcierto cuando se vio que no había nada preparado para la República: reconociste que llevabas años sin tener ni puta idea de lo que hablabas, pero cobrando por ello. Eres uno de los responsables de la gigantesca maniobra de engaño de los catalanes que ha sido todo esto. No lo olvides nunca.

  • Ya sabemos que BdD.es un colaboracionista del totalitarismo independentista, pero en cuanto deje de cobrar de ellos, ya veremos…Su amigo Sostres, ya le ha mostrado el camino…

   • No hay más que ver la entrevista que le hicieron a Arrimadas para darse cuenta de que TV3 es una tele tóxica.
    1) Todo el público lucía lazos amarillos: todos pensaban lo mismo (Cómo mola, eh Dedeu?, si es que los catalanes sois superiores, coño)
    2) Le preguntan por el franquismo de su padre de forma malintencionada, cuando hay millones de nacionalistas catalanes con familia franquista : Luis LLach. Puigdemont, Marta Rovira…
    3)Se le hace una inquisición sobre por qué solo usó uno de los dos idiomas OFICIALES Y LEGALES en su discurso, pero jamás se pregunta por qué solo se usa el catalán en TV3, por ejemplo. Esos barrios donde gana C´s, que or cierto son los que más producen de Catalunya están sufragando una TV pública que les denigra a diario, a ellos y a su idioma.
    4) se le vuelve a preguntar por qué no cantó el himno, pero nada se dice de las pitadas organizadas contra el himno de España o el Rey: a un indepe le puede joder que se ataquen sus símbolos, pero los símbolos de España son basura y que se jodan los españoles, que son una panda de Rednecks.

    • 1) Nunca miras Tv3 porquè los laços amarillod estan des de hace 3 meses en ese programa.
     2) Te parece mal condenar el Franquismo?
     3) Si tubieras un poco de nociones sobre política catalana notarias que nunca antes, ni Albert Rivera, ni el PP ni PSC ni Albiol ni Cosquibiela ni nadie habla una lengua que no ses el català, senzillament és la llengua de Catalunya. On l’arab, el francès dels senegalesos, el xinès i mooooltes altres llengües son benvingudes. Et recordo que els ciutadans de Catalunya paguem TV1 que val igual que Tv3 i te la contribució de tot l’Estat( 47 milions de persones VS 7 milions) quedat tranquil.
     4) No t’ofen més que la candidata de Ciudadanos digues que tampoc canta l’himne d’espanya perquè no és ‘nacionalista’. Saps que l’himne d’Espanya no te lletra … creus que la candidats no ho sap? Ho veus com una ofensa als símbols que tant defenses?

     Pots pensar el que vulguis, el que no pots es no deixar pensar als altres. I Tv3 es així perquè el Parlament és així. A partir d’aqui parlem.

 15. Trobaré a faltar la nostra “cita” televisiva,.. les teves opinions i anàlisis m’han ajudat a entendre millor la situació política actual i m’encanta sentir-te parlar, malgrat aquest posar teu de suficiència, crec que les teves opinions estan carregades de raó i comparteixo quasi al 100%.
  Molta sort Bernat, endavant i salut!!

   • Suposo que l’única cosa que té en comú amb Ciudadanos és la carn, com qualsevol de nosaltres, però no el cervell i les seves idees. No accepteu a ningú que sigui crític amb els nostres?
    Deixem el pensament binari, amb mi o contra mi, hem d’estar oberts a acceptar punts de vista diferents i sobretot, ser conscients de la mediocritat que tenim també a casa.
    Crec que no estem preparats per arribar enlloc.

 16. No dieu res del lleig i falta de solidaritat cap als que viuen a la presó per part de Puigdemont amb aquest casoplón. No entenc aquesta mena d’adoració per part d’alguns dels seus seguidors, crec que per als d’ERC seria reconfortant un comentari en aquest sentit. No és cap déu, és un covard amb ambicions. Si ja començem amb ostentacions ……

 17. Tranquils, que ara vindrà per enèsima vegada la nena mimada. Poques vegades a la vida les persones tenen tantes oportunitats i facilitats per fer el que volem, parlo, com no podria ser d’una altra manera, de la senyora MELERO.
  Jo treballo a casa, MAI posava TV3 a la tarda, però la tertúlia de Tarda oberta em va cridar l’atenció, i ja deixava una tele petita posada per escoltar i mirar de tant en tant què deien mentre feia la meva feina. Després, a la darrera part del programa, començava la frivolitat obligatòria de torn, amb una sèrie de cretins, com pertoca avui dia, explicant coses banals destinades a un públic que no puc calificar. Però he de reconèixer que em vaig interessar per la tertúlia.
  És una pena que s’hagi acabat tan aviat, ara ja no poso la tele, simplement torno a treballar en silenci.

 18. Potser mai ningú llegirà el que ara escric i potser ni ho llegeixes tu estimat Bernat. No et coneixia abans del 1-O.

  He caigut com Ofèlia en un riu colgat d’espurnes d’or on els meus dubtes sobre la República veuen mort, eclipsats pels dilemes del meu Hamlet particular que no és altre que tu.

  No em centro ja en un govern legítim o no, monàrquic o atunyinador, lliure o mort, només pretenc veure en aquest món un gest càlid, tendre, una mitja carícia del teu intelecte cap als teus. Una cadira on puguis seure, veure’t còmode.

  Perqué tens tota la raó, alhora que “les teves ales són massa grosses per volar”, Albatros de la meva nova obssesió.

  Només tinc clar que has de ser Ministre de la cultura CULTURA de la República; engendres el caràcter català amb aquella daga que al clavar-la recorre la mateixa distància dins teu; desconeixen la clemència per l’error, el dubte o el perdo en minvar les expectatives. Nosaltres no ho podem fer. A nosaltres no ens donaven d’això.

  Me tornat a enamorar, la teva erudició m’ha retrobat en el Pau poscrit en la tediosa cultura social. I m’has ensenyat que no et pots tornar a enamorar del que t’enamoraves. Sempre en reclama més. T’has d’enamorar de més.

  Gratitud per tu Bernat DeTerra, llavors, dureses inapel·lables, estímul bondadós. Pols fina de Terra trepitjada colpejant-nos la cara, escupida pels forts vents de les inclemències de les Històries. Sempre teu. DeTerra. Gratitud DeTerra.

 19. Jo tampoc suporto l’Empar Moliner és la bufona oficial de tv3, surt a la sopa, quan la veig tanco la tele. Llàstima de tanta gent valuosa a l’atur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*